2024 - 2025 навчальний рік.

Зверніть увагу, що після назви кожного предмета у відповідному розділі наведено посилання, за яким можна ознайомитися з детальним описом пропозицій та порівняльними таблицями, а також прочитати обговорення. Треба мати на увазі, що опис ключових змін у цьому документі може дещо відрізнятися від текстів на сайті EdEra, бо зроблений пізніше та містить уточнення і доопрацювання, які внесені у процесі обговорення з науковими консультантами та затвердження програм.

Download
opys-klyuchovyh-zmin (1).pdf
Adobe Acrobat Document 1.4 MB
Download
Типовий перелік засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи.
Навчальне обладнення для початкової школ
Adobe Acrobat Document 652.9 KB

МАТЕРІАЛИ З ОФІЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ.

Тут зібрано матеріали з офіційних джерел, із якими будемо працювати з нового навчального року (формула: стандарт - освітня програма - навчальна програма

Державний стандарт початкової освіти (1-4 класи)  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/688-2019-%D0%BF#top 

Типові освітні програми.

Типова освітня програма, розроблена під керівництвом Савченко О.Я.1-2клас. ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.08.2022 № 743-2 

Типова освітня програма, розроблена під керівництвом Савченко О.Я. 3 - 4 класи ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.08.2022 № 743 

Download
Типова освітня програма, розроблена під керівництвом Шияна Р.Б. 3- 4 класи.
Typova.osvitnya.prohrama.3-4.Shyyan.pdf
Adobe Acrobat Document 991.1 KB
Download
В одному документі компактно наведено опис ключових змін до ВСІХ олновленних програм.
opys-klyuchovyh-zmin.pdf
Adobe Acrobat Document 1.4 MB
Download
Лист МОНУ від 23.08.2024 "Про організацію 2024/2025н.р" Тут є про перший урок і не тільки.
Лист_МОН_№_115281_24_від_23_серпня_2024_
Adobe Acrobat Document 238.9 KB

Всеукраїнська шкільна ліга "QUIZ ДІТИ"

23 травня в нашому місті відбулася Всеукраїнська шкільна ліга "QUIZ ДІТИ" - гра "З Україною в серці",  від Видавництво Країна Мрій - KM MEDIA. В грі взяли участь 15 команд  з різних громад Одеської області. Чорноморську громаду представили учні 4-А класу Малодолинського ЗЗСО, вчитель Меріда Ірина і учні 4-Б класу ліцею №3, вчитель Ковтун Надія.  Для школярів це було справжнє свято. Всі отримали яскраві та неймовірні емоції.  Постійні ведучі  з «Ліги Сміху» Олександр Степаненко та Олександр Теренчук підсилили атмосферу запалу  та гарного настрою. 

За підсумками гри всі учасники нагороджені медалями та подарунками від організаторів заходу!

Окрема подяка адміністрації Чорноморського ліцею № 6 за теплий прийом.

ТИЖДЕНЬ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ.

З 26.02.2024 по 01.03.2024 в Чорноморському ліцеї №2 пройшов тиждень початкової школи, присвячений рідній мові. Цей тиждень показав, що навчання – це не лише процес, але й цікава пригода, в яку варто заглиблюватися з усією серйозністю та ентузіазмом. Школа  перетворилася на магічне місце, де кожний освітній простір  став не просто місцем, але й джерелом натхнення та мотивації до  навчання та розвитку.

Кожен день був наповнений яскравими подіями та захоплюючими заняттями.

Тема другого дня тижня "У світі казки чарівної". У паралелі перших класів проведений квест "У світі казок", під час якого учні мандрували паравозиком по чарівній країні казок з зупинками для виконання завдань - зібрати букви і скласти назву казки. У цій пригоді першачкам допомагали учні п'ятого класу. У паралелі 3 та 4 класів проведені вікторина, квіз, конкурси

В третій день тижня Кваша Тетяна Анатоліївна, бібліотекар ліцею,  підготувала та провела для першіх, других класів цікавий бібліотечний урок "Чарівні українські казки" 

Всі дні були насиченими  і  цікавими. В останній день тижня початкової школи проведен конкурс декламаторів віршів сучасних українських письменників для дітей молодшого віку  "Ллеться рідне слово, як жива вода."

Благодійний онлайн-ярмарок педагогічних ідей "Освітянська допомога ЗСУ на перемогу"

Вчителі, які вміють пробуджувати у дітей  інтерес і любов до навчання, стають  справжнім скарбом для будь-якої держави. 

20 лютого 2024 року початкова ланка закладів середньої освіти міста Чорноморськ розпочала благодійний онлайн-ярмарок педагогічних ідей “Освітянська допомога ЗСУ на перемогу”. На локації початкова освіта виступили 14 спікерів та приєдналися 100 учасників. Впевнено можна сказати, що після цього ярмарку кожен з присутніх збагатить свою педагогічну скарбничку новими ідеями і обов'язково щось спробують додати до власної діяльності. 

 

 

Ми вдячні кожному спікеру за їхні виступи, всі вони виявили справжню майстерність, ділячись своїм досвідом та знаннями з усіма присутніми. Вдячні слухачам, які своєю підтримкою й активністю створили неймовірну  атмосферу, що панувала протягом всього ярмарку. Наші спікери:  Мамонтова Ганна ЧЛ№1, Іщенко Анжела ЧЛ№1, Федорончук Наталя ЧЛ№4, Поліщук Ольга  ОЗЗСО, Лютікова Марія ЧЛ№1, Асауляк Оксана ЧЛ№7 , Борсук Анна ЧЛ№7 презентували цікаві майстер-класи з інтерактивних вправ та використання різноманітних цифрових інструментів і сервісів. Запропонували  слухачам приклади з власного досвіду які з них найбільш ефективні і які подобаються, саме дітям.

Шевченко Наталія ОЗЗСО чудово презентувала  ігрові технології як засіб формування позитивної мотивації учнів та поділилася досвідом з виховної роботи  в початковій школі. Шведюк Тетяна ЧЛ№7 презентувала бліцідею “Живі письменники”.Кочетова Оксана ЧЛ№3 чудово презентувала електронний освітній ресурс “Країна мрій”

 

Артеменко Валентина, Міщенко Анна розкрили потенціал штучного інтелекту в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами.

 

Жмакіна Валерія ЧЛ №4  презентувала бліц ідеї на тему “Інтегровані уроки як один із способів подолання освітніх втрат”. Осколкова Світлана ЧЛ№2  виступила з бліц ідеєю “Читацький челендж” - це  надзвичайно актуальні і важливі  теми сьогодення.

 ЧИМ ЗАЙНЯТИ ДИТИНУ  У СХОВИЩІ.

ПРОПОНУЮ ПОЗНАЙОМИТИСЬ З ОНЛАЙН-ПЛАТФОРМУЮ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ДИДАКТИЧНИХ ТА РОЗВИВАЮЧИХ ІГОР 

  • GamiLab – це онлайн-платформа, де ви можете легко знайти готові або створити захоплюючі дидактичні та розвиваючі ігри. Працювати в додатку досить легко. GamiLab використовує наявні аналоги настільних та аркадних ігор, створюючи різні ігрові ситуації. Прототипи ігор універсальні. Фактично будь-який вчитель-предметник може використовувати їх.
  • Додаю посилання на гру з математики для 2 класу 
  • https://gamilab.com/play/s95hht
  • код гри: s95hht

Ігри типу King of the Mountain спрямовані на якнайшвидше досягнення мети — вершини гори. Цей тип гри чудово підходить для швидких і простих тестів.

Король гори! Гравець досяг вершини гори – і грі кінець.

На шляху до вершини гравець зустрічає щонайменше сім запитань. Гравець повинен правильно відповісти на всі питання, щоб дістатися до вершини.

Деякі запитання є більш небезпечними, ніж інші, і гравцеві, можливо, доведеться повернутися до початку, якщо відповідь буде неправильною - так само, як «  .
Правильна відповідь на частині гори з червоним прапором має вирішальне значення

Коли гравець пройде цей пункт і досягне вершини, він отримує відгук про час, витрачений на підйом. Також відображається список найвищих результатів, досягнутих у грі.

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТИЖДЕНЬ ЧИТАННЯ

З 04.12.2023 по 08.12.2023 початкові класи Чорноморського ліцею 6 приймали участь у Національному тижні читання. За цей час вчителі провели багато цікавих заходів: конкурси малюнків до улюблених казок та книжок, конкурси читців віршів,  працювали над проєктами "Улюблена книжка", "Користь читання ", "Читати завжди модно". Здійснювали цікаві подорожі у незвіданий та неперевершений світ читання, змагалися у "Читацькій спортакіаді", проводили батл скоромовок.  Діти були справжніми акторами у виставі "Коза-Дереза" на новий лад та  інсценуванні казки "Ріпка" на новий лад.  Багато класів побувало у бібліотеці ліцею. Попова Т.В.проводила цікаві бібліотечні уроки- подорожі, зустрічі, на яких спонукала дітей до читання. Учні здійснили екскурсії у міську дитячу бібліотеку, побували на виставі. Зустрічалися із письменницями нашого міста Шверою Ю.В. та    Матвієнко Л.В.

З 04 грудня до 10 грудня 2023 року в Чорноморському ліцеї №2 вчителями-філологами, вчителями початкових класів та Квашою Т.А., бібліотекарем ліцею, були проведені літературні читання, обговорення літературних творів, читання вголос, вікторини, квести.
Читання є важливим чинником розвитку людського потенціалу і для дорослих, і для дітей, адже читання — основа життя самобутньої освіченої нації, гарна ідея для дозвілля, необхідність на шляху професійного зростання, соціальної адаптації та
збереження ментального здоров’я.

Ліцей №4

у рамках всеукраїнського тижня читання, учні 2-Б класу Чорноморський ліцей №3 завітали в гості до казки 🎄 Казка - це свято, диво, краса, свобода мислення та фантазій ✨ Під гаслом «Бути своїми» подолали віковий барʼєр між дорослими та дітьми і всі разом поринули у магію гри

Шкільна бібліотека ОЗЗСО також приєдналась до акції. В бібліотеці була проведена акція : "Найкращий читаючий клас", а також читання вголос для популяризації книги та об’єднання дітей за читанням, як щоденною життєвою практикою.

Ліцей №7

НУШ  6-й рік впровадження

Шість ознак того, що ваша школа – НУШ

  1. Ранкові кола
  2. Інтеграція предметів
  3. Діти роблять багато практичного
  4. Дітям не ставити оцінки. Натомість є формувальне оцінювання
  5. Зустрічі віч-на-віч з батьками, яким видають свідоцтво досягнень
  6. На стінах висять дитячі доробки

Нещодавно, ми відвідали початкові школи міста Чорноморськ та познайомилися з педагогічним колективом, які з радістю продемонстрували та розповіли про організацію своїх класів. 

 

Які висновки можна зробити? Освітні простори у всіх закладах Чорноморська обладнані чудово!

 

За найкращими практиками НУШ, рівень організації класу вимірюється за наступними критеріями:

  1. Облаштування комфортного фізичного середовища.
  2. Налагодження турботливих дружніх взаємовідносин.
  3. Розроблення правил і впровадження рутин. 

Саме це й було продемонстровано нам шкільним колективом і ми хочемо поділитися з Вами нашими враженнями.

 

Олександрівський заклад загальної середньої освіти

Ліцей №2

Батьки учнів 2 ліцею подарували школі власноруч написанні картини, присвячені історії України.

Ліцей 3

Ліцей 4

Ліцей 7

Малодолинський заклад загальної середньої освіти.