· 

"Ми - різні, ми - рівні!"

  “Головною метою інклюзивного навчання є реалізація права дітей з особливостями психофізичного розвитку на отримання освіти у відповідності з їх можливостями і здібностями, їх соціальна адаптація та інтеграція в суспільство, підвищенні ролі сім'ї у вихованні і розвитку дитини”. Саме таким задачам був присвячений міській семінар «Інклюзивне навчання в умовах військового стану: виклики та досвід успішної практики”.  Захід відбувся 12.06.2024р. за ініціативи начальника Управління освіти Андрія Ковальова, сприяння ЦПР ПП на базі Чорноморської спеціальної школи. На зустрічі були присутні представники Управління освіти Чорноморської МР Одеського району Одеської обл., директорка Чорноморського ЦПР ПП Людмила Генадіївна Адаменко, педагогічні працівники ІРЦ Чорноморська на чолі з директоркою Інною Віталіївною Погрібною,  педагоги та директорка Чорноморської спеціальної школи Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області Наталя Ігорівна Козлова,  директори та заступники закладів освіти нашої громади. 

Під час обговорення пролунали практичні пропозиції щодо об’єднання зусиль педагогічних працівників ІРЦ, закладів освіти, Центру професійного розвитку педагогічних працівників (ЦПРПП), адміністрацій шкіл, працівників управління освіти та міської влади задля ефективної взаємодії щодо подальшого розвитку безбар’єрного освітнього середовища для всіх дітей, які цього потребують. Визначили пріоритні питання  на новий навчальний рік. 

Управління освіти Чорноморської міської ради далі опрацює всі пропозиції та підготує загальний алгоритм відкриття та організації супроводу інклюзивних класів задля  реалізації права дітей з особливими освітніми потребами (ООП) на отримання якісної освіти.

 

Про розвиток інклюзивної та спеціальної освіти в Чорноморській громаді повідомила консультант ЦПР ПП Кравченко Ірина. Станом на кінець поточного навчального року в 6 закладах дошкільної освіти Чорноморської територіальної громади функціонують 17 інклюзивних груп, де виховуються 41 дитина, в 4 ЗЗСО створено 14 інклюзивних класів, де навчаються 27 дітей з ООП.  Було зазначено, що за період з 2021 по 2024 роки кількість дітей, які потребують індивідуалізації освітнього процесу,  зросла вдвічі. За індивідуальною освітою (педагогічний патронаж) в громаді навчаються 15 дітей. В Чорноморській спецшколі отримують освіту 244 дитини з особливостями психофізичного розвитку. 

Ми вдячні всім педагогам різних рівнів за професіоналізм та небайдужість до дитини, яка має особливі потреби та труднощі, яка потребує особливого підходу. Ми маємо підтримати, а не жаліти дитину з освітніми труднощами, розмовляти з нею на “рівних”! Лише любов до дітей, відданість  професії, бажання підтримати, відчуття емпатії зможе допомогти дитини відчувати щасливе дитинство. Окрема подяка колективу Чорноморської спеціальної школи за співпрацю під час підготовки семінару  та гостинність.

Ще раз дозвольте всіх привітати  із закінченням навчального року! Без перебільшення, це був нелегкий навчальний рік для дітей, вчителів та батьків, адже чи не кожного дня ми були  змушені були сидіти в укриттях, але головне, що ми усі вистояли – навчали, навчалися, працювали!